Pg wil meer ondersteuning bij corruptieonderzoek
24 September 2020
Protesterende burgers niet tegen regering, maar vragen heroverweging maatregelen
25 September 2020

DEAN GORRE HEKELT PROCEDURE KNVB

Gepubliceerd door ABC Redactie op 25 September 2020

Dean Gorre De KNVB heeft een grote kans om diversiteit in het topvoetbal te bevorderen laten liggen. Dit stelt oud-prof en bondscoach van Suriname Dean Gorré. Hij schaart zich achter de kritiek van de Commissie Mijnals op de procedure rond de benoeming van Frank de Boer als bondscoach van Oranje. Urby Emanuelson is minder kritisch: ,,Hopelijk is de keuze over een paar jaar een stuk ruimer.’’

Nee, benadrukt Dean Gorré, bondscoach van Suriname. Hij heeft niets tegen de benoeming van Frank de Boer als bondscoach van het Nederlands Elftal. Integendeel. De oud-prof van onder meer Feyenoord en Ajax plaatst slechts kanttekeningen bij de wijze waarop die benoeming tot stand is gekomen. ,,De KNVB zegt een grotere diversiteit van trainers te willen in de top van het voetbal. Dit was hét moment voor de bond om te laten zien dat het ze menens is. Helaas is dat niet gebeurd. Alleen al door serieus met een donkere trainer in gesprek te gaan had de KNVB zo’n baanbrekend statement gemaakt. En dan hadden ze nóg voor De Boer kunnen kiezen.”

Urby Emanuelson, voormalig speler van onder meer Ajax, AC Milan en AS Roma is een uitzondering, al vindt hij ‘het als buitenstaander lastig om inhoudelijk te oordelen over de procedure rond de benoeming van De Boer’. Wat volgens Emanuelson wél vaststaat is dat de komst van de Commissie Mijnals nodig was. ,,De eerste stap naar diversiteit is daarmee gezet en dat is positief”, zegt de Amsterdamse voorbeeldprof, die dichtbij een akkoord is over een nieuw contract bij FC Utrecht. ,,Als je naar het huidige aanbod gekleurde hoofdtrainers kijkt in Nederland, kan ik er namelijk maar één noemen die al jaren actief is. En dat is Henk Fraser van Sparta. Wat dat betreft is het, denk ik, ook niet zo gek dat de KNVB bij Frank de Boer is uitgekomen. Er is eenvoudigweg niet heel veel keus.”

De uitspraken van Gorré volgen een dag nadat voorzitter Humberto Tan van de Commissie Mijnals zich in De Telegraaf kritisch uitliet over de selectieprocedure rond het aanstellen van De Boer. ,,De KNVB gaat niet eens het gesprek aan met iemand met een migratieachtergrond”, stelde Tan.

In Jinek uitte Ruud Gullit woorden van dezelfde strekking. ,,Begrijp me niet verkeerd”, zegt Gorré. ,,Ik ben niet iemand die de KNVB gaat betichten van discriminatie. Simpelweg omdat ik niet weet of er sprake is van racisme. Wat mij wél irriteert is dat afgelopen jaar door de bond erkend werd dat etnische minderheden minder kansen krijgen voor topfuncties, dat mede daarom de Commissie Mijnals werd opgericht. En dan blijkt nu dat de KNVB die commissie links laat liggen in de benoeming van de nieuwe bondscoach. Want met alle respect, dat belletje met Frank Rijkaard was puur voor de vorm. Zo komt het in elk geval wel over. Iedereen in de voetballerij wist namelijk dat Frank acht jaar geleden al met pensioen is gegaan.”

De Commissie Mijnals werd vorig jaar opgericht naar aanleiding van een incident met Excelsior-voetballer Ahmad Mendes Moreira, die in een uitwedstrijd bij FC Den Bosch racistisch bejegend werd. De commissie moest het belang van eerlijke kansen voor iedereen binnen het voetbal onderstrepen. Want die eerlijke kansen zijn er nu niet, ervaart Gorré. ,,De feiten zijn dat het aantal donkere trainers in Nederland op één hand te tellen is. Wat denk je wat dit betekent voor gekleurde trainers, die twijfelen of ze wel of niet aan de trainerscursus moeten beginnen? Je betaalt voor de cursus tenminste 20.000 euro, terwijl je op voorhand weet dat de kans heel klein is dat je een baan krijgt. ‘Je bent toch niet goed genoeg’; dat gevoel hebben alle donkere trainers die ik spreek. Vandaar dat het zo jammer is dat de KNVB de benoeming van de bondscoach nu zo heeft aangepakt.”

Gullit daargelaten, is Gorré een van de weinige gekleurde mensen in het profvoetbal die zijn ongenoegen wil uiten. De meesten van de door deze krant benaderde spelers en trainers houden de boot af.  Alleen Emanuelson reageert. ,,Het zou mooi zijn als mannen als Michael Reiziger en Winston Bogarde, nu assistent-trainers bij Ajax, straks ook hun kans krijgen als hoofdcoach. Dan is de keuze over een paar jaar hopelijk een stuk ruimer.”

 

Related posts