DE ZEVEN SPORTMILJARDAIRS

Gepubliceerd door ABC Redactie op 8 June 2020

CR7 en MJ met hun vrouwenCR7 behoort tot de club van ‘seven’. Op de lijstjes die het gerenommeerd Amerikaans zakenblad Forbes regelmatig publiceert, staat Cristiano Ronaldo (35) nu tussen de dollarmiljardairs. De zevende sporter ooit die die mijlpaal bereikt – de eerste voetballer. CR$ springt Michael Jordan achterna. Hoe vergaarden de sportmiljardairs hun fortuin?

Michael Jordan – VS – Basketbal – 2,1 miljard dollar (1,9 miljard euro)
Slam dunk! ‘The Last Dance’-documentaire op Netflix heeft hem nog een extra zetje gegeven. Zelfs zeventien jaar na zijn basketpensioen blijft hij jaarlijks nog tientallen miljoenen binnen te harken. Michael Jordan (57) is een icoon. Met een sterk merk achter zich, de Jordan-lijn die door Nike wordt geëxploiteerd. Nike wist dat ze sterrenpotentieel in handen hadden, toen ze in 1984 een NBA-rookie onder contract legden voor 500.000 dollar (445.000 euro) per jaar. Dat hij zou uitgroeien tot de beste basketbalspeler aller tijden, een globaal icoon en een merk dat vlot over de toonbank zou blijven gaan na zijn loopbaan, wisten ze toen nog niet.

Eind 2019 maakte Nike bekend dat de Jordan-tak voor het eerst een kwartaal van meer dan een miljard had gedraaid. De populariteit blijft. Zelfs met het voetbal is er nu een link door het partnership met PSG – Jordan verruimt zijn markt. Jaarlijks levert de lijn de Amerikaanse sportgigant ruim 3 miljard euro op. Jordan krijgt een percentage tot 10% op de netto-verkoop. Geschat wordt dat hij per jaar zo’n 120 miljoen euro aan royalty’s opstrijkt uit de schoenen- en kledingdeal. Negentig procent van zijn inkomsten. Meer nog dan de meeste actieve sporters.

Tijdens zijn vijftien jaar als speler, eerst bij de Chicago Bulls en later bij de Washington Wizards, verdiende Jordan een kleine 90 miljoen aan salarissen. Zijn deal met Nike en zijn commerciële partnerships met giganten zoals Coca Cola, McDonald’s, Chevrolet en Gatorade maakten van hem een miljardair. Jordan heeft nog diverse andere, kleinere sponsordeals, is mede-eigenaar van een tequilamerk (‘Cincoro extra anejo’), investeerde in technologische start-ups, een restaurantketen en hij is ook meerderheidsaandeelhouder van NBA-team Charlotte Hornets.

Met zijn vermogen haalt Jordan net niet de top 1000 van miljardairs. Hij staat bij Forbes op… 1001. Met zijn ‘Jordan Brand’ schenkt hij over een tijdspanne van 10 jaar 100 miljoen dollar (88,5 miljoen euro) voor de strijd tegen racisme.

Tiger Woods – VS – Golf – 1,7 miljard dollar (1,6 miljard euro)

Elf jaar geleden ging Tiger Woods (44) de geschiedenis in. Als eerste nog actieve sporter bereikte hij de mijlpaal van 1 miljard dollar aan inkomsten. Tussen 2002 en 2010 was Woods bij de bestbetaalde atleten ter wereld, onder meer door een deal met Nike van circa 30 miljoen dollar (26,7 miljoen euro) per jaar.

Arnold Palmer (†) – VS – Golf – 1,4 miljard dollar (1,3 miljard euro)

‘The King’ overleed in 2016 op 87-jarige leeftijd en verdiende in zijn carrière amper een handvol miljoenen aan prijzengeld, maar de viervoudige winnaar van de Masters legde de basis voor de moderne sportmarketing. Rijk geworden met onder meer zijn business in golfclubs en aanleggen van golfcourts.

Jack Nicklaus – VS – Golf – 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro)

Won liefst achttien majors, maar net als Palmer vergaarde Jack Nicklaus (80) zijn fortuin ‘off the court’. Midden jaren 60 startte hij een bedrijf dat golfcourts ontwerpt en aanlegt. Merchandising en de verkoop van zijn portretrechten deden de rest.

Floyd Mayweather – VS –  Boksen – 1,1 miljard dollar (1 miljard euro)

Vaak heeft hij er niet eens meer voor hoeven te boksen. Tien gevechten in de laatste tien jaar, tien keer kassa. Ze betalen toch voor de ‘onklopbare’. Een pay-per-view-attractie. Zijn showgevecht met MMA-gezicht McGregor bracht hem in 2017 ruim 275 miljoen dollar (245 miljoen euro) op.

Michael Schumacher – Duitsland –  Formule 1 – 1 miljard dollar (921 miljoen euro)

Michael Schumacher (51), zevenvoudig wereldkampioen, haalde tijdens zijn loopbaan zo’n 425 miljoen euro op aan salarissen en prijzengeld en was rond de eeuwwisseling de bestbetaalde atleet ter wereld. Verdubbelde zijn fortuin met sponsordeals en verkoop van merchandising.

Cristiano Ronaldo – Portugal – Voetbal – 1 miljard dollar (921 miljoen euro)

Wanneer hij de mijlaap van 1 miljard dollar aan totale verdiensten werkelijk bereikte, weten alleen zijn boekhouders. Ze houden het wellicht niet bij, maar volgens schattingen van zakenblad Forbes is het ondertussen gebeurd. In euro’s zal het voor 2021 zijn. Zelfs nu hij door de coronacrisis vier maanden aan loon heeft moeten inleveren bij Juventus, stopt dat de inkomstenstroom niet. CR7 blijft een geldmachine.

Qua salaris moet Ronaldo (35) nog altijd zijn grootste concurrent, Lionel Messi, voor laten gaan, maar dat maakt hij ruimschoots goed met zijn investeringen. Ronaldo is wat Michael Jordan destijds in het basketbal was: een commerciële magneet. De genadeloze winnaar met charisma aan wie vele merken zich willen binden.

Ronaldo’s contract bij Juventus is circa 58 miljoen euro waard, alle mogelijke bonussen inbegrepen. Aan salarissen streek hij in zijn carrière meer dan een half miljard op. De andere helft van zijn inkomsten haalt hij uit sponsordeals.

Het is geen toeval dat Nike al 17 jaar op hem inzet. Zie de parallel met Jordan. Ondertussen spendeerde het meer dan 100 miljoen aan contracten met Ronaldo. Tot 2026 ontvangt hij van de Amerikaanse sportgigant, zonder bonussen, 16,2 miljoen per jaar. Ronaldo heeft recht op een percentage van vijf procent op de verkoop van zijn producten. Het wordt een contract voor het leven.

Daarnaast heeft CR7 ook een zakenimperium uitgebouwd met een kledingmerk, dekens, een eigen parfum. Hij heeft ook een joint-venture met hotelketen Pestana, investeert in fitnessbedrijven, restaurants en een kliniek die zich specialiseert in haartransplantaties.

 

Related posts