De nieuwe opzet van de 118 jaar oude Davis Cup gaat per november 2019 in. In de huidige opzet van de Davis Cup zijn de wedstrijden nog verdeeld over een heel jaar en wordt er toegewerkt naar een finale tussen de twee beste landenteams. In plaats van wedstrijden verspreid over het seizoen komt er vanaf volgend jaar in november een toernooi van één week waarin achttien teams strijden om de Davis Cup. In februari vinden voorronden plaats om een plek in het eindtoernooi te verwerven. Van 18 tot en met 24 november strijden de achttien finalisten (de vier halvefinalisten van een jaar eerder, de twaalf winnaars van de voorronden en twee wildcards) in zes groepen van drie om een plek in de kwartfinales op vrijdag. Op zaterdag vinden de halve finales plaats en op zondag 24 november de eindstrijd.
Er wordt gespeeld volgens het best-of-three-systeem. Er was veel kritiek op het oude format, omdat spelers soms in een weekend meerdere vijfsetters speelden.
Raemon Sluiter, die vaak goed presteerde voor Nederland Cup, is het niet met de hervorming eens. ,,Ik snap dat er iets moest veranderen. Maar dit? Dit is een bruggetje of vijftien te ver. Het is een trieste dag voor het tennis.”
Ook veel spelers die nog steeds actief zijn, balen van de beslissingen. De Belg Steve Darcis, in 2015 finalist, twittert: “118 jaar geschiedenis wordt door een paar stemmen de kop ingedrukt. Geld, geld, geld. Verdrietig.”
Om de hervorming door te voeren was twee derde meerderheid van de stemmen nodig. Australië en Duitsland hadden al aangekondigd tegen de plannen te stemmen, maar de Verenigde Staten, Frankrijk, Zwitserland en veel landen uit Zuid-Amerika waren wel voor.
De grootste bezwaren bestonden tegen de financiering van de nieuwe opzet van het toernooi. De ITF beweert een sponsordeal te hebben met Kosmos, de investeringsgroep van FC Barcelona-voetballer Gerard Piqué, een van de initiatiefnemers voor dit project. Er zou de komende 25 jaar 3 miljard dollar beschikbaar komen voor het evenement. De Australische bond en Tennis Europe hebben over die financiële deal nog nauwelijks details gekregen en twijfelen ernstig aan de betrouwbaarheid.
,,De Davis Cup en Fed Cup staan in de huidige opzet enorm onder druk, om zowel financiële als sporttechnische redenen. Daarom is het goed dat er nu in de aanpak veranderingen worden doorgevoerd,” zegt Erik Poel, algemeen directeur van de KNLTB. ,,Er is geluisterd naar de landen en het plan dat er in maart lag is op een aantal punten aangepast. Zo is er nu wel degelijk de mogelijkheid om een thuiswedstrijd in de Wereldgroep te hebben in de kwalificatieronde. Een ruime meerderheid heeft nu tijdens de ITF-meeting voor het nieuwe plan gekozen.”
,,De nieuwe opzet geeft ons de kans om een thuiswedstrijd te organiseren zonder dat we daar verlies op leiden. Het speelschema wordt voor de spelers minder belastend en is makkelijker te combineren met hun persoonlijke speelschema. Daardoor is de kans groter dat teams in hun sterkste opstelling kunnen spelen. Dat is voor zowel de spelers als het publiek aantrekkelijk. We gaan de komende tijd ervoor zorgen dat we de veranderingen zorgvuldig naar onze lokale situatie doorvertalen om tot een optimaal resultaat te komen.”