DAGELIJKSE TESTEN TIJDENS OLYMPISCHE SPELEN

Gepubliceerd door ABC Redactie op 28 April 2021

Tokyo 2020De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan tijdens de Olympische Spelen in Tokio zijn aangescherpt. Alle sporters en hun naaste begeleiders zullen dagelijks een coronatest ondergaan.

Het besluit is genomen door het Internationaal Olympisch Comité in samenspraak met het organisatiecomité en de regering van Japan. De Spelen beginnen op 23 juli en duren tot en met 8 augustus. De aangescherpte coronamaatregelen gelden ook voor de Paralympische Spelen, die duren van 24 augustus tot en met 5 september.

De toenemende besmettingen in Japan en ook de opkomst van mutanten van het virus hebben het IOC doen beseffen dat zeer strikte maatregelen nodig zijn om de Spelen veilig te kunnen houden. Dat begint al met de reis naar Japan. Iedereen die naar Tokio komt om deel te nemen aan de Spelen moet zich vóór de vlucht naar Japan twee keer laten testen.

Om de risico’s op verspreiding van het virus te minimaliseren, is voor de sporters en hun naaste begeleiders zoals coaches en fysiotherapeuten een dagelijkse test vereist tijdens het evenement. Die test wordt afgenomen op een tijdstip en een plek die het beste aansluit op de individuele trainings- en wedstrijdschema’s.

Voor alle andere aanwezigen op de Spelen geldt dat ze de eerste drie dagen na aankomst een dagelijkse test ondergaan. Daarna gebeurt dat minder vaak, afhankelijk van de functie en hoe nauw het contact is met de sporter. In principe moet iedereen die aanwezig is op de Spelen het vooraf ingediende activiteitenplan volgen en het contact met anderen, onder wie inwoners van Japan, zoveel mogelijk beperken.

De organisatie van de Spelen heeft ook bevestigd dat vanwege de huidige besmettingscijfers pas in juni een besluit wordt genomen over het toelaten van de Japanse bevolking bij de sportevenementen. Al eerder was duidelijk dat buitenlandse toeschouwers niet welkom zijn in Tokio.

 

Related posts