VES adviseert campagne “Breng dollars naar Suriname”.
30 April 2019
Fragiele economie noopt Assuria tot behoedzame salarisaanpassingen
3 May 2019

CASTER SEMENYA VERLIEST CASE TEGEN IAAF

Gepubliceerd door ABC Redactie op 2 May 2019

Caster Semenya De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya is niet van plan op korte termijn te beginnen met het slikken van medicijnen om haar van nature te hoge testosteronwaarde te verlagen. De tweevoudig olympisch kampioene op de 800 meter verloor bij het internationaal sporttribunaal CAS de beroepszaak die ze tegen nieuwe bepalingen van de internationale atletiekfederatie IAAF had aangespannen. De IAAF voert nu de omstreden regelgeving voor hardloopsters op de afstanden tussen 400 en 1500 meter per 8 mei in. Semenya (28) laat het er echter niet bij zitten.

,,De IAAF heeft een tiental jaren geprobeerd me af te remmen, maar dat heeft me alleen maar sterker gemaakt”, betoogde Semenya, die in eerste instantie niet wilde ingaan op het CAS-vonnis. ,,Niet reageren is soms de beste reactie”, liet ze aanvankelijk op Twitter weten. Later besloot Semenya alsnog de langverwachte uitspraak in de delicate kwestie van commentaar te voorzien.

,,De beslissing van het CAS zal me niet tegenhouden. Ik zal opnieuw opstaan en jonge vrouwen en atletes in Zuid-Afrika en de rest van de wereld blijven inspireren.” Semenya en haar advocaten overwegen het besluit elders aan te vechten. ,,De regelgeving van de IAAF is altijd al tegen mij gericht geweest.”

Semenya weigert medicatie te nemen om veranderingen aan te brengen in hoe ze is geboren en wie ze als persoon is. Ze wil ,,puur natuur” blijven deelnemen aan wedstrijden. De WK in Doha (27 september – 6 oktober) zal de Zuid-Afrikaanse atlete in de huidige omstandigheden niet halen.

Het CAS noemde de maatregel discriminerend. ,,Maar de meerderheid van ons panel vindt dat op basis van het ingediende bewijsmateriaal dergelijke discriminatie een noodzakelijk, redelijk en proportioneel middel is om de integriteit van atletiek voor vrouwen op een aantal onderdelen te behouden.”

De IAAF was het CAS dankbaar voor het vonnis. ,,Ons legitieme doel is bereikt: het behoud van de integriteit van de vrouwelijke atletiek in de wedstrijden waarop deze nieuwe regelgeving van toepassing is.”

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) liet weten dat met hulp van experts aan specifieke richtlijnen wordt gewerkt voor de internationale bonden. Volgens het IOC moeten die nieuwe instructies discriminatie voorkomen en een eerlijke competitie

De Zuid-Afrikaanse atletiekbond ASA overweegt naar de burgerrechter te stappen om de uitspraak van sporttribunaal CAS inzake het beroep van atlete Caster Semenya tegen nieuwe regelgeving van atletiekbond IAAF aan te vechten.

De tweevoudig olympisch kampioene op de 800 meter heeft van nature een te hoge testosteronspiegel. Atletes die daarmee kampen worden voortaan gedwongen om medicijnen daarvoor te slikken. Semenya weigert dat, maar vond geen gehoor bij het CAS.

De ASA zegt ,,enorm teleurgesteld en geschokt” te zijn over de uitspraak van het CAS. ,,We respecteren de beslissing, maar zullen de zaak nogmaals onderzoeken om te zien of een gang naar de rechter een optie is”, zegt de bond, die dertig dagen de tijd heeft om een zaak aan te spannen. ,,We zijn hoe dan ook in shock dat een door ons hoog aangeschreven instantie als het CAS deze vorm van discriminatie onderschrijft.”

De nieuwe maatregel van de IAAF, eerder uitgesteld in afwachting van de uitspraak van het CAS, houdt in dat atletes die door hun hoge testosteronwaarden te ‘mannelijk’ zijn niet meer aan loopnummers tussen 400 en 1500 meter mogen meedoen tenzij ze medicijnen slikken om die waarden terug te dringen. Met name op die afstanden zouden zij in het voordeel zijn. Het besluit leidde tot veel discussie in en buiten de sport.

De ASA maakt zelfs een vergelijking met apartheid, het alom veroordeelde systeem van rassenscheiding dat Zuid-Afrika tot 1990 kende. ,,Zuid-Afrika weet als geen ander wat discriminatie inhoudt en het CAS staat toe dat de wond die apartheid heeft aangericht weer opengaat. Het keurt niet alleen discriminatie goed, maar het doet ook veel moeite om het te rechtvaardigen’’, stelt de ASA. Het sporttribunaal meldde in zijn uitleg dat er inderdaad sprake is van discriminatie, maar dat deze te verdedigen is om de integriteit van de sport te behouden.

 

Related posts