Maaltie Sardjoe, Directeur Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BVGS) geeft opheldering over de vervaldatum van de gedoneerde medicamenten vanuit India aan Suriname. De directeur gaat in een gesprek met de Communicatie Dienst Suriname op maandag 14 augustus 2023 in op deze zaak die de Surinaamse gemeenschap bezighoudt. De medicamenten, ter waarde van 600.000 US dollar, zijn door de Indiase regering aangeboden aan Suriname.
Volgens Sardjoe zijn de berichten ten aanzien van vervallen medicijnen onjuist. “Deze lading van medicamenten heeft een vervaldatum van 2 tot 3 jaar dus ze vervallen in 2025 of 2026” aldus Directeur BVGS. Het product “Cold Out” waarover er geruchten worden verspreid via socialmedia komt volgens Sardjoe niet uit deze donatie. Zij benadrukt dat van elk medicament een sample wordt getest in het laboratorium. Momenteel zijn de medicamenten in de testfase en zij hoopt dat de lading binnen een week wordt vrijgegeven om te worden gedistribueerd.
De overheid van Suriname wenst betaalbare medicamenten verstrekken aan de gemeenschap. Als voorwaarde is gesteld dat de medicamenten uit deze donatie kosteloos worden verstrekt. De medicijnen zullen worden verstrekt aan de eerste lijnzorg o.a. de poliklinieken van de regionale gezondheidsdienst, de medische zorg en de ziekenhuizen te Atjoni, Paramaribo en Nickerie. Particuliere apotheken uitgezonderd. Alle gedoneerde medicamenten uit India worden door het laboratorium van BVGS onderzocht en pas bij vrijgifte of goedkeuring worden ze verstrekt aan de totale gemeenschap.
“Er zijn intussen gesprekken gaande dat door de instellingen duidelijk moet worden aangegeven dat deze medicamenten gratis verstrekt moeten worden. Er zal een goede registratie op na gehouden worden zodat bij controle het BVGS kan nagaan aan wie medicijnen zijn afgegeven en zij deze kan aanvullen. President Santokhi heeft ook aangegeven dat er plannen zijn voor de opzet van een medicijnen fabriek waarover er reeds gesprekken gaande zijn met een Indiaas bedrijf. Deze plannen moeten nog uitgewerkt worden. Daarnaast is ook in de planning om medicamenten te laten leveren die minimaal 30 procent goedkoper zullen zijn, dat zal betekenen dat ook de zorg goedkoper en beschikbaar zal zijn.