Bouterse was wel aanwezig in Fort Zeelandia tijdens de decembermoorden, zegt Elgin

Gepubliceerd door ABC Redactie op 28 June 2017

boutaAuditeur militair Roy Elgin begonnen met zijn requisitoir tegen Desi Bouterse. Volgens de aanklager is er geen belemmering meer om de strafeis tegen de president van Suriname voor te lezen.

Elgin zei dat het voor de medeplichtigheid van Bouterse niet uitmaakt of hij destijds wel of niet aanwezig was in Fort Zeelandia, “maar ik zal aantonen dat hij erbij was”.

De auditeur militair zegt dat hij zijn strafeis baseert op getuigen die zich wel kunnen herinneren wat er gebeurd is toen, de betrouwbare getuigen.

De getuigen die zich niks kunnen herinneren noemt hij onbetrouwbare getuigen. Het rekwistoor is vele pagina’s lang en kan noch een poos duren.

In december 1982 werden vijftien prominente tegenstanders van het militaire regime van de toenmalige bevelhebber en huidige president Bouterse geëxecuteerd.

De strafzaak rondom de executies begon in 2007, maar werd in 2012 geschorst, nadat het Surinaamse parlement een amnestiewet had aangenomen waarmee hoofdverdachte Bouterse en de 25 andere verdachten vrijuit zouden gaan. Eind 2015 besloot het het Hof van Justitie het OM opnieuw opdracht te geven de vervolging te starten, nadat nabestaanden van slachtoffers hiervoor een verzoek hadden ingediend.

Related posts