Boekpresentatie ‘ALA SMA TORI – Keti Koti Verbeeld’

Gepubliceerd door ABC Redactie op 17 January 2024

Kunstenares en auteur Maartje Jaquet Readytex Art Gallery heeft op zaterdag 20 januari de boekpresentatie ‘ALA SMA TORI – Keti Koti Verbeeld’. Drie jaar lang werkte Jaquet aan haar kunstproject over Keti Koti en maakte hiervan dit prachtige boek met portretten in pen en aquarel, interviews en meer. “Elk van de geportretteerde mensen heeft een eigen verhaal over het slavernijverleden en hoe dit nog doorwerkt in hun persoonlijke leven”.

In 2019 exposeerde Jaquet in Readytex Art Gallery met kunstenaar en goede vriend Rinaldo Klas in de duo-expositie ‘Bezielde Lijnen’. Speciaal voor deze expositie maakte zij ook nieuw werk, getekende en geschilderde portretten van mensen aan de Waterkant. Weer terug in Amsterdam borduurde ze hierop voort en maakte ze portretten van mensen die op 1 juli 2020 Keti Koti vierden. Ze stelde hen ook vragen over hun beleving van Keti Koti en dit groeide uit tot een multidisciplinair kunstproject met onder meer verhalen, odo (Surinaamse gezegden) en liederen van de mensen. Naar aanleiding hiervan schreef zij het boek ‘ALA SMA TORI – Keti Koti Verbeeld’.

“Ik hoop dat ik met het project een steentje kan bijdragen aan de bewustwording van een onderbelicht deel van de Nederlandse geschiedenis en aan de erkenning van het leed dat heel veel mensen is aangedaan dat tot in het heden doorwerkt. En dat we door die erkenning van beide kanten kunnen helen.” Jaquet kijkt niet alleen halsreikend uit naar haar vrienden en collega’s van Readytex Art Gallery en andere kunstinstellingen in Suriname, zij is ook benieuwd hoe de mensen hier op haar werk zullen reageren. “En naar de beleving van Keti Koti in Suriname, vroeger en nu.”

De presentatie vindt plaats op zaterdag 20 januari in Readytex Art Gallery om 19:15 uur. De galerie is op deze avond geopend van 19:00 tot 21:00 uur en het boek is dan ter plekke te koop.

Related posts