Het bewustmaken van de samenleving over de noodzaak van de duurzame
ontwikkelingsdoelen is een grote uitdaging. De duurzame ontwikkelingsdoelen oftewel SDG’s zijn een 17-tal mondiale doelstellingen die de Verenigde Naties (VN) met de bij haar aangesloten landen voor 2030 wil halen. In Suriname bestaat onder meer een Landencommissie en Platform die betrokken zijn bij het implementeren van deze doelstellingen. Angelique del Castilho is zowel coördinator van de commissie als voorzitter van het Platform.
Ze noemt de bewustwording binnen de samenleving een van de grootste uitdagingen. Dit vraagt om samenwerking om de doelen te bereiken, hetgeen dan ook terugkomt op SDG17, namelijk partnerschappen voor de doelen. Binnen deze partnerschappen moeten zowel de publieke als private sector betrokken worden. Del Castilho noemt SDG 17 daarom de belangrijkste doelstelling, zowel nationaal als internationaal. “Dat betekent dat we vaak ook met internationale organisaties
moeten praten om hun te overtuigen van waar we naartoe willen”, zegt de coördinator.
De partnerschappen met nationale en internationale organisaties zijn nodig voor projectmatige en technische steun. Del Castilho wijst erop dat kennis belangrijk is in het uitvoeren en bereiken van de SDG’s. Die kennis kan van zowel de overheid, de samenleving als het bedrijfsleven komen. “Samen kunnen we die uitdagingen overbruggen.” De coördinator ziet naast de uitdagingen ook oplossingen middels het aangaan van sterke partnerschappen.
In Suriname is er naast betrokkenheid van ministeries en het parlement ook medezeggenschap van het bedrijfsleven, de vakbeweging, niet-gouvernementele organisaties, jongeren-, religieuze- en milieuorganisaties alsook buurtverenigingen. Del Castilho spreekt van belangrijke momenten voor de Surinaamse samenleving, omdat met de betrokkenheid van alle groepen de bewustwording niet alleen vergroot wordt, maar wordt er ook een breder netwerk gecreëerd.
De coördinator tevens voorzitter benadrukt dat de Nationale SDG Commissie en het Platform SDG Suriname dan wel twee verschillende organisaties zijn, maar ervoor wordt gezorgd dat ze niet langs elkaar werken. Dat is ook een reden dat de coördinator c.q. voorzitter een en dezelfde persoon is. De organisaties komen vaker bij elkaar. In april is onder meer van gedachten gewisseld over het informeren van het grotere publiek over de SDG. Verder zijn er presentaties geweest van de Stichting Planbureau, het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS).