INGEZONDEN
Wereldwijd wordt in de maand september stilgestaan bij kinderkanker. September isook wel Childhood Cancer Awareness Month en in dat kader heeft Lions Club Paramaribo Felice gemeend de aandacht van de samenleving hierop te vestigen. Wij vertellen daarom het verhaal rondom de kleine Thiaro, wiens ouders vorig jaar de clubbenaderden voor ondersteuning voor verdere behandeling in Columbia. Ook Dr. ElsDams, Internist-oncoloog, heeft haar medewerking verleend door het afstaan van een interview. Thiaro Doelkarim is een jong, energiek en bovenal erg vrolijke jongen. Hij zegt dat hijniet bang is van zijn situatie. Twee weken geleden mocht hij terug naar Suriname na een jaar onder behandeling te zijn geweest in Columbia. Na gedwongen afwezig te zijn, kijkt hij er nu naar uit om terug te gaan naar school.
Thiaro kreeg 2 jaren geleden te horen dat hij leukemie had. Door zijn ziekte is zijn scholing onderbroken. Suzy, demoeder van Thiaro is een heel sterke vrouw en in het dagelijks leven onderwijzeres. Toen zij twee jaar geleden ontdekte dat Thiaro knobbels in zijn hals kreeg, heeft zij niet geaarzeld en is meteen met Thiaro naar de arts gegaan. Toen zij moest aanhoren dat Thiaro naar Columbia moest voor chemotherapie, leek het alsof haar wereld instortte. ‘Waarom mijn kind?’ vroeg ze zich af. Ze wist niet wat haar te wachten stond, maar voor mijn kind doe ik alles, zegt Suzy. Gedurende de chemotherapie heeft zij constant gebeden en de Almachtige om kracht gevraagd. ‘Er waren dagen dat ik niet kon slapen, dagen waarop ik onverklaarbare pijnen had’.
Sommige momenten wilde ik opgeven en terugkeren naar Suriname. Maar Thiaro is zo een sterke jongen dat hij mij kracht gaf om niet op te geven. De behandelingen zijn erg zwaar, maar de begeleiding van de artsen is top. Ook de ondersteuning van de andere Surinaamse ouders in Colombia en de familie is enorm geweest. ‘Aan ieder, vooral de ouders, geef ik de boodschap mee dat u niet moet wachten tot het te laat is. Raadpleeg de arts onmiddellijk als u iets constateert dat niet past in het normale beeld van uw kind’ geeft Suzy mee als advies.
Dr. Els Dams, internist-oncoloog verbonden aan het Diakonessen ziekenhuis, geeft aan dat kanker bij kinderen verschilt van kanker bij volwassenen. Kanker bij volwassen kan mede veroorzaakt worden door de leefstijl. Bij kinderkanker is dat niet het geval. De overlevingskansen voor kinderen zijn goed te noemen, als de ziekte vroegtijdig wordt ontdekt en op de juiste manier wordt behandeld. De meest voorkomende vorm van kanker onder kinderen is Leukemie, een vorm van bloedkanker. Het is een verzamelnaam van veel verschillende soorten leukemie. Bij leukemie gaat er iets mis bijde ontwikkeling van witte bloedcellen in het beenmerg.
Dr. Dams is vooral beleidsmatig betrokken bij de situatie van kinderkanker in Suriname. Ze heeft een Nationaal Kankerplan geschreven waarin preventie en behandeling van kanker in Suriname is opgenomen. De belangstelling voor kinderkanker is toegenomen, omdat vanuit het WHO en de PAHO is vastgesteld dat het bewustzijn over kinderkankerin het Caraïbisch gebied gebrekkig is, wat invloed heeft op de overlevingskansen tijdensen na de behandeling. Zij vertelt verder dat de overlevingskansen vrij hoog zijn in rijkelanden en iets lager in arme landen; iets minder dan 60%. Vooralsnog worden patiënten voor verdere behandeling verwezen naar Columbia. De kosten daarvoor zijn enorm en het streven is de behandeling hier in Suriname te laten plaatsvinden. De uitdagingen om Suriname zover te brengen zijn groot, maar er zal eraan gewerkt moeten worden.
Lions Club Paramaribo Felice