BARCELONA BRENGT SPANNING IN SPANJE TERUG

Gepubliceerd door ABC Redactie op 9 February 2015

Suarez en MessiBarcelona heeft de Spaanse titelstrijd weer helemaal open gegooid. Door in een waar voetbalfeest te winnen bij Athletic de Bilbao (2-5) is het koploper Real Madrid tot op een punt genaderd.

De fans van de thuisploeg creëerden in het nieuwe San Mamés zondagavond een heerlijke sfeer, maar moesten toezien hoe Barça al vroeg de leiding nam. Een vrije trap van Lionel Messi  verdween via de muur achter doelman Gorka Iraizoz. Diezelfde doelman droeg even later bij aan de discussies over Luis Suarez.

De Uruguayaan maakte jarenlang naam als doelpuntenmaker, maar sinds zijn zomerse overstap naar Barcelona wil het allemaal nog niet echt vlotten. Zondag leek het na twintig minuten dan toch weer eens raak te zijn. Na een fraai hakje van Neymar en een afgemeten voorzet van Messi kon Suarez van dichtbij vrij inkoppen, maar hij zag zijn inzet katachtig gestopt door Iraizoz.

De reactie van de ex-Ajacied verraadde frustratie, maar niet lang na zijn misser kon Suarez toch juichen. Hij kreeg de bal teruggelegd van Messi en schoot die in de lange hoek. Het duel leek daarmee al vroeg beslist, maar Mikel Rico besliste anders. Zijn 1-2 bracht de spanning terug, maar vier minuten later leek het duel opnieuw in het slot gegooid.

Op aangeven van Suarez schoot Messi de bal via de onfortuinlijke Óscar de Marcos binnen, waarna Neymar voor 1-4 tekende. De 2-4 van Aritz Aduriz leek de opmaat voor een spannende slotfase, maar na een rode kaart voor Xabier Etxeita (voor een schop op de kuit van Suarez) was het verzet van de thuisploeg definitief gebroken. Pedro bepaalde uiteindelijk de eindstand op 2-5 na een aanval die werd ingeleid door een wereldpass van Messi.