De algemene banken en verzekeringsmaatschappijen worden ten koste van het volk verrijkt met de Open Markt Operaties (OMO’s) van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dat stelt PALU-topper Henk Ramnandanlal. De rente voor de OMO’s toont wederom een stijgende trend en gaat richting 60%.
Ramnandanlal is het er niet mee eens dat deze operaties geleid hebben tot de huidige koersstabiliteit. ‘Want met de OMO’s is momenteel juist meer SRD’s aan rente uitbetaald dan dat er wordt afgeroomd’. De PALU is van mening dat het “pompen” van meer SRD’s in de Surinaamse economie zonder economische groei juist heeft geleid tot een bewuste devaluatie en veel te hoge prijsstijgingen in de afgelopen twee jaren.
Het feit dat beleggers de rente zelf kunnen bepalen, kan volgens de politicus niet. Thans is er meer dan SRD3.5 miljard aan rente uitbetaald terwijl er slechts SRD 3 miljard is belegd c.q. afgeroomd. ‘Ook is de door beleggers zelf bepaalde rente wederom gestegen tot boven 60%. Duidelijk een bijna misdadige vorm van zelfverrijking onder toeziend oog van het IMF. De CBvS heeft nog steeds geen verklaring voor deze hoge rente’.
De PALU heeft eerder erop gewezen dat de OMOs een legale PONZI-schema is. Om het effect van afroming te behouden had steeds meer gelden belegd moeten worden. En nu hebben de uitbetaalde rentebedragen de belegde, zogenaamd afgeroomde hoeveelheid SRDs ingehaald. Het PONZI-schema van de OMOs is hiermee in elkaar gevallen. Er is niet meer sprake van “afroming van SRDs”. Met het stoppen van de OMOs zal bovendien in een keer SRD3 miljard extra vrijkomen in de samenleving. Ondanks adviezen van de “eigen” presidentiele commissie zegt de CBvS nog steeds vast te houden aan de OMOs op “instructie van het IMF”.
Dat er koersstabiliteit is komt door de retentie dollars van exporteurs, die worden ingewisseld bij de particuliere banken. Ook de regering wisselt kennelijk een deel van de eigen US Dollar inkomsten in bij de particuliere banken waardoor het aanbod van US Dollars op de valutamarkt is toegenomen. Dit was volgens de partij één van de adviezen aan de president om op korte termijn tot koersstabilisatie te komen.
De PALU is van mening dat dit dweilen is met de kraan open als aan de ene kant steeds weer SRDs de samenleving ingepompt wordt met de OMOs.
Wat de OMOs duidelijk maken is dat om koersstabiliteit te bereiken het IMF-programma niet noodzakelijk was. De weliswaar fragiele koersstabiliteit is uiteindelijk op eigen kracht bereikt en blijkbaar waren verarmende IMF maatregelen niet noodzakelijk, zoals nu duidelijk blijkt. De PALU is van mening dat de bewuste devaluatie van de SRD en deze voorgaande zelfverrijking van een kleine selecte groep in de afgelopen twee jaren onnodig was als eerder was gekozen voor oplossingen om niet alleen meer US Dollars in de Surinaamse economie in omloop te brengen, maar ook om investeringen in de productie te stimuleren. De PALU roept de regering op om ook tot uitvoering te brengen de andere maatregelen die door de PALU waren voorgesteld tijdens de pre nationale dialoog.