Inheemse vrouwen uit Para-Oost versterken toekomst met duurzaam toerisme
October 30, 2024
Nieuw digitaal immigratie- en douaneformulier vereenvoudigt grensverwerking
October 30, 2024

AWJ produceert publicatie gericht op beleid voor banencreatie

Gepubliceerd door ABC Redactie op October 30, 2024

Het onderdirectoraat Arbeidsmarkt van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft op maandag 28 oktober 2024 de publicatie ‘Arbeidsmarktanalyses en -prognoses: Sectoren met potentie tot banencreatie’ overhandigd aan minister Steven Mac Andrew. De onderzoeksresultaten van deze publicatie zijn van belang voor het ministerie, dat onder meer de taak heeft om de werkgelegenheid in Suriname te bevorderen.

Deze publicatie is ook belangrijk voor de Surinaamse overheid om landelijk gericht beleid te voeren, werkgelegenheid in diverse sectoren te stimuleren en continu te werken aan werkloosheidsbestrijding, sociale zekerheid en arbeidsbescherming. Dit onderzoek geeft naast inzicht in analyses van geselecteerde data, ook inzicht in de sectoren die potentie hebben tot banencreatie en waar beleidsmatig op kan worden ingespeeld. De afdeling Arbeidsstatistieken van AWJ heeft gedurende de periode 2021-2023 het aantal geplaatste vacatures per economische sector vergeleken. Daaruit blijkt dat in 2021, 327 vacatures succesvol zijn ingevuld, in 2022 waren het er 559 en in 2023 werden 380 vacatures met succes ingevuld. Verwacht wordt dat tegen eind dit jaar en in 2025 het aantal ingevulde vacatures hoger zal liggen dan het afgelopen jaar.

Het arbeidsmarktbeleid van AWJ is gebaseerd op het “Decent Work”-concept, dat deel uitmaakt van de Sustainable Development Goals 2030 en moet resulteren in het scheppen van diverse arbeidsmogelijkheden gericht op een productief en rechtvaardig inkomen. Uit de prognoses blijkt dat het aantal arbeidsplaatsen in totaal toeneemt. Het vacatureonderzoek van 2022 en de skills assessment 2022/2023 hebben aangetoond dat de meeste sectoren voldoende werkgelegenheid bieden. Echter, er is nog steeds sprake van een ontoereikende afstemming tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

Related posts