VHP: werken voor de volgende generatie
4 June 2023
Weersverwachting 4-5 juni 2023
4 June 2023

Asawini: ‘Recht en waarheid maken vrij’

Gepubliceerd door ABC Redactie op 4 June 2023

Activist Regita ‘Asawini’ Edenburg verlaat Suriname vandaag. Na het besluit van de autoriteiten om haar het land uit te zetten, is dat vandaag ook gebeurd. Eerder werd dit getracht via Frans-Guyana. Echter, toen werden grove blunders gemaakt bij de procedures die gevolgd moesten worden. De minister van Justitie & Politie Kenneth Amoksi, werd toen opgedragen door de kortgedingrechter om Asawini terug te halen.

De activist heeft zich vooral beziggehouden met het vraagstuk van Cyanide in en rondom het stuwmeer. Zij is medewerkster van het Volkstribunaal. Er was enige kritiek op de wijze waarop zij het vraagstuk benaderde. Na aangifte tegen haar door een ondernemer, voor bedreiging en diefstal, werd zij aangehouden. Vanaf toen is geprobeerd om haar het land uit te zetten, gezien zij de Nederlandse nationaliteit bezit.

Asawini is door een begeleider van de Nederlandse ambassade in Suriname, in aanwezigheid van haar advocaat, op de Johan adolf Pengel Internationale luchthaven afgezet. Haar boodschap was dat zij het goed maakt. En ‘recht en waarheid maken vrij’. Het was aan Asawini te merken dat zij zorgvuldig de woorden koos.

De officiële berichtgeving is dat zij ‘vrijwillig’ het land verlaat.

Asawini bij aankomst op de luchthaven in Suriname

Related posts