ARGENETINIE WINT MAAR OVERTUIGT NIET

Gepubliceerd door ABC Redactie op 16 June 2014

Messi in actieHet was grotendeels niet best wat Argentinië – en zeker ook Lionel Messi – liet zien, maar de Zuid-Amerikanen wonnen wel van WK-debutant Bosnië-Herzegovina: 2-1.

Gonzalo Higuaïn ontbrak bij de Argentijnen vanwege een enkelblessure. Desondanks kenden de Zuid-Amerikanen een droomstart. Een vrije trap van superster Lionel Messi, voor rust verder totaal onzichtbaar, werd licht getoucheerd door Marcos Rojo, waarna de Bosnische verdediger Sead Kolasinac de bal ongelukkig in eigen doel werkte.

Dat goede begin werkte nauwelijks bevrijdend, want Argentinië wist in de slechte eerste helft absoluut niet te imponeren. Vlak voor rust was Bosnië zelfs dicht bij de gelijkmaker, maar voormalig AZ-doelman Sergio Romero redde fraai op een harde kopbal van Senad Lulic.

Halverwege probeerde bondscoach Carlos Sabella het tij te keren; hij haalde Maxi Rodríguez en Hugo Campagnaro naar de kant en liet Fernando Gago en Higuaín – die dus wel fit genoeg was voor een halve wedstrijd – invallen. Zo switchte Sabella van het 5-3-2-systeem weer terug naar 4-3-3, de formatie waarin Argentinië in de voorbereiding op het WK ook speelde.

Lange tijd sorteerde dat geen enkel effect. De Argentijnen bleven matig spelen, met name Messi viel zwaar tegen. En toch wist de kleine vedette zich halverwege de tweede helft, op het moment dat Argentinië vast leek te zitten, plotseling te onderscheiden. Vanaf rechts trok hij met een kenmerkende dribbel naar binnen, waarna hij met links via de binnenkant van de paal hard raak schoot: 2-0.

Bij Bosnië, waar Manchester City-spits Edin Dzeko eveneens onopvallend speelde, mocht Haris Medunjanin ruim een kwartier voor tijd invallen. De Bosniër, die opgroeide in Nederland en speelde voor onder meer AZ en Sparta, zag hoe Vedad Ibisevic (ook invaller) er nog 2-1 van maakte, maar daar bleef het bij. Zo bleek de goal van Messi goud waard.

Het duel was pas de eerste in Groep F; Nigeria en Iran spelen maandag om 16.00 uur.

Benzema scoort voor Frankrijk

FRANKRIJK – HONDURAS

Bondscoach Luis Fernando Suárez verloor met Honduras met 3-0 van Frankrijk, maar keek desondanks redelijk tevreden en realistisch terug.

‘Frankrijk was negentig minuten lang beter dan wij. Het team was superieur, ik heb geen excuses’, klonk het na afloop eerlijk uit de mond van de Colombiaanse oefenmeester. Zijn ploeg hield bijna een helft stand, maar na een rode kaart voor Wilson Palacios en een rake penalty was het gedaan.

‘Ik zal voor de volgende wedstrijd wat aanpassingen moeten doen om het team beter te laten draaien’, blikte Suárez vooruit. ‘Maar het is ook lastig om een tegenstander bij te houden met een man minder. Hoe dan ook, in een toernooi als het WK kun je verliezen en tóch heel veel leren.’

Overigens maakte Suárez een historisch moment mee. De 2-0 (eigen doelpunt van keeper Noel Valladares) was de eerste goal ooit op een WK die werd toegekend na doellijntechnologie. Desondanks maakte Suárez zich na die treffer ontzettend kwaad. ‘Dat apparaat gaf eerst aan dat de bal niet over de lijn was, maar telde de treffer daarna alsnog. Ik wist niet goed wat ik daarvan moest denken’, legde de trainer uit.

ECUADOR – ZWITSERLAND

Ecuador leek in de slotfase nog te gaan winnen van Zwitserland, maar kreeg in de counter het deksel op de neus. En daar baalde bondscoach Reinaldo Rueda stevig van.

Al in de extra tijd kreeg Enner Valencia (ook de maker van de 0-1) bij een stand van 1-1 een grote kans op de winnende treffer, maar zijn schot werd gekraakt. Op de counter kwam Zwitserland er vervolgens razendsnel uit, waarna Haris Seferovic juist aan de andere kant de 2-1 binnenschoot.

Bondscoach Rueda had daarover flink de pest in. ‘Als je zo’n wedstrijd niet kan winnen, dan moet je in ieder geval zorgen dat je een punt pakt’, doelde hij op die knotsgekke laatste minuut. Daar slaagde zijn ploeg dus niet in.

Een gebrek aan slimheid, zo vond Rueda. ‘In de laatste drie minuten, de extra tijd dus, moet je die stand gewoon vasthouden.’ Na de 2-1 nederlaag moet Rueda zijn ploeg snel gaan voorbereiden op de tweede wedstrijd, vrijdag tegen Honduras. ‘We zullen moeten bedenken hoe we van hen gaan winnen, want je hebt in de groepsfase maar drie wedstrijden.’ In de laatste wedstrijd treft Ecuador Frankrijk.