Anton de Kom Universiteit en Shell werken aan Mangrove Rehabilitatie Project te Weg Naar Zee

Gepubliceerd door ABC Redactie op 15 May 2023

Op maandag 15 mei 2023 zijn Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) en
Shell Suriname een gezamenlijk mangrove rehabilitatie – en bewustwordingsproject
gestart te Weg naar Zee. Het evenement vond plaats een week voor “World Biodiversity Day/Wereld Biodiversiteits dag”, waarvan de Verenigde Naties verklaarden dat het op 22 mei zal plaatsvinden, onder het thema “From Agreement to Action: Build Back Diversity/Van Besluitingen tot Acties: Diversiteit herbouwen”.


Professor Naipal van de AdeKUS bevestigde dat de lancering vandaag van het
Mangrove-rehabilitatieproject met Shell, aanzienlijk bijdraagt aan het behoud van de kustlijn van de Weg naar Zee; waardoor de duurzame ontwikkeling van dit kwetsbare gebied wordt gewaarborgd.


“Wij van de Universiteit zijn dankbaar voor de bijdrage van Shell aan het Mangrove
rehabilitatie- en bewustwordingsproject, dat de aanplant van 2000 mangrove zaailingen, de donatie van een kiosk en mangroveborden en de bouw van een Sediment Trapping Unit (Sediment Vangende Eenheden) omvat”.

Andrew Hepburn, Country Chairman, Shell Suriname: “Bij Shell is respect voor de natuur een belangrijk onderdeel van onze wereldwijde duurzaamheidsstrategie. Ons doel om de natuur te respecteren richt zich op het beschermen van het milieu en het leveren van een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. Samenwerken met onze partners en het ontwikkelen van nieuwe samenwerkingen is de sleutel tot het bereiken van deze doelstelling. Onze samenwerking met professor Naipal en de AdeKUS, die zich al vele jaren inzetten voor mangrove rehabilitatie in Suriname, is zo’n voorbeeld van de soorten partnerschappen die we vormen in dit belangrijke aspect van duurzaamheid.”‘

Project overzicht:

  • Het gebied Weg naar Zee, gelegen ten noorden van hoofdstad Paramaribo, heeft over een lengte van 5 km een oppervlakte van ongeveer 250 ha land verloren, inclusief mangroven en boerderijen.
  • De aanhoudende zeespiegelstijging oefent een toenemende druk uit op de resterende mangroven en het milieu, inclusief de kustgemeenschappen. Deze ongunstige ontwikkeling in de kustzone van Paramaribo noord wordt aangepakt door het opzetten van sedimentvangeenheden (STU’s) om de inkomende golven te verzachten en sedimentafzetting, mangrovebeplanting en bewustwording te vergroten.
  • Het project omvat de oprichting van een Sediment Trapping Unit (STU), het planten van ongeveer 2.000 mangroveplanten, de bouw van een mangroveletters embleem.
  • Alle fasen van het project zullen de actieve deelname van leden van de lokale
    gemeenschap met zich meebrengen, deze leden van de gemeenschap zullen de verschillende technische teams van de Universiteit ondersteunen en zullen worden opgeleid en gecoacht door de technische teams om veilige en effectieve prestaties te kunnen garanderen. Daarnaast zullen er verschillende inspanningen zijn om lokaal bewustzijn te creëren over het behoud van de mangrove die ze aan kustgemeenschappen bieden.
  • Shell heeft US $ 50.000 bijgedragen aan het Mangrove rehabilitatie- en
    bewustwordingsproject.


Shell in Suriname
KE Suriname B.V. (Shell Suriname) heeft een belang in twee offshore blokken in
Suriname die beide in hun “exploratie” fase zitten, te weten Blokken 42 en 5. In Blok 42 zijn wij de operator en in Blok 5 is Chevron de operator. In elk van deze blokken
proberen we kritieke informatie te verzamelen die ons zal helpen beslissen over de
volgende stappen. Shell kwam in december 2020 in Suriname terecht, door de overname van de belangen van Kosmos Energy in Block 42. Shell en zijn partners Chevron en Hess hebben elk een belang van 33,33% in het blok. Shell is de aangewezen Operator in de exploratiefase. In december 2021 verwierf Shell een belang van 20% in Blok 5 in Suriname. Dit ondiep-waterblok heeft Chevron als operator. Shell is geïnteresseerd in het opbouwen van een sterke, concurrerende positie in Suriname, in lijn met onze huidige strategie om selectief nieuwe
exploratiemogelijkheden toe te voegen aan onze wereldwijde portfolio.

Related posts