Weersverwachting t/m 7 juni 2023
June 6, 2023
Suriname op 111e Internationale Arbeidsconferentie
June 7, 2023

34 jaar geleden: SLM ramp van 7 Juni 1989

Gepubliceerd door Raoul Roeplal op June 7, 2023

Het is vandaag precies 34 jaar geleden dat de SLM-vliegramp zich voltrok. Op 7 juni 1989 stortte de Douglas DC8 van de SLM neer vlak voor landing op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven. Alle negen bemanningsleden en 167 van de 178 passagiers kwamen om het leven, terwijl 11 passagiers en een hond de ramp overleefden.

Dit is de grootste vliegtuigramp uit de Surinaamse geschiedenis. Het toestel, vernoemd naar de zwemmer Anthony Nesty, vertrok vanaf Schiphol met vertraging. De cockpitbemanning op deze vlucht bestond uit Will Rogers (66), copiloot Glenn Tobias (45) en boordwerktuigkundige Warren Rose (65).

Het vliegtuig: De Anthony Nesty

Op de vlucht (PY 764) waren voornamelijk Surinaamse Nederlanders. Ook zat een deel van het Kleurrijk Elftal dat in Suriname in een voetbaltoernooi zou uitkomen in het vliegtuig. Sommige spelers van het Kleurrijk Elftal zaten niet in het vliegtuig.
Het was mistig toen het vliegtuig moest landen. Rogers besloot via het Instrument Landing System (ILS) te landen, hoewel dit niet betrouwbaar was. De gezagvoerder brak drie landingspogingen af. Bij de vierde poging en de automatische waarschuwing dat het toestel te laag vloog, raakte het op 25 meter hoogte twee bomen. Het rolde om de lengteas en stortte om 04.27 uur ondersteboven neer.

Reddingswerkers opzoek naar overlevenden. Foto: ANP

Jaarlijks gaan nabestaanden naar het monument aan de Jaggernath Lachmonstraat. Ook de directie van de SLM plaatst daar elk jaar, en in alle stilte, een bloem; hetgeen ook dit jaar zal gebeuren.

Het monument aan de Jaggernath Lachmonstraat

Hieronder een verslag uit 2022, met archiefbeelden:

Related posts