image1
JAPIN waarschuwt voor pogingen Guyana Corantijn tot mede bezit te maken
maandag 19 oktober 2020 14:38

npsHet wetenschappelijk bureau van de NPS, het JAPIN, juicht de samenwerking van Suriname en Guyana  toe, maar waarschuwt om niet lichtvaardig om te gaan met aspecten van een brug over de Corantijn rivier, die de grens tussen beide landen zou kunnen beinvloeden.

Het JAPIN schrijft in een verklaring dat in de overeenkomst van 1799 de Corantijn rivier als Surinaams grondgebied door beide kolonies werd erkend. Deze erkenning werd internationaal vastgelegd in het Verdrg van Parijs en het Verdrag van Amiens.

Toch zien wij, schrijft het JAPIN, dat in de loop van de geschedenis Guyana allerlei pogingen onderneemt om de westelijke grens op een andere manier te definiëren.

Het JAPIN adviseert de Surinaamse regering om relevante deskundigen, die met de grenskwestie bezig zijn geweesten veel kennis en ervaring hebben op dit gebied,te raadplegen.

 

ABC Nieuws

Written on 24 november 2020, 14.38
Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zegt dat de scholen geen speciale instructies hebben gekregen in verband met Srefidensi, morgen25 november. De gedachte is wel om de dag creatief door te brengen.
Written on 24 november 2020, 14.34
Vanmorgen hebben bewoners van het inheemse dorp Wit Santi een petitie overhandigd aan vice president Ronnie Brunswijk. Hoofdbasja Michael Swedo zei dat de inheemsen reeds lang strijd leveren voor behoud van hun leefwijze. Anno 2020 kennen ze nog steeds het leefgenot niet.
Written on 24 november 2020, 14.31
‘Casa Blanca Suriname’ is de titel van een documentaire over Moengo en de bewoners van het voormalige bauxietstadje. Aan het woord komen de oude- en de nieuwe-Moengonezen; verhalen over de ‘goede oude tijd’, de harde werkelijkheid van nu en de toekomstdromen. Morgen, 25 november is de première van de...
Written on 23 november 2020, 14.34
In de samenleving heerst onrust over het toegenomen aantal passagiers uit Nederland dat zich niet houdt aan de covid- 19 protocollen. Het Outbreak Management Team, onder leiding van Marthelissa Eersel maakt zich daar zorgen over. Zij adviseert om het aantal vluchten en passagiers te verminderen.
Written on 23 november 2020, 14.26
Oud-president Ronald Venetiaan is door president Chan Santokhi gedecoreerd met de hoogste onderscheiding. Dit gebeurde in verband met 45 jaar Srefidensi. Venetiaan is benoemd tot Drager Grootlint in de Ere Orde van de Gele Ster. De oud-president ziet de benoeming als een erkenning voor zijn diensten...


Online Guests

We hebben 64 gasten online

Poll

Zouden op de IC's jongere Corona-patienten voorrang moeten krijgen op 60+ patienten?