image1
Interventiekracht Centrale Bank zwak, zegt Busaid
donderdag 09 januari 2020 14:25

jimJim Bousaid, oud-bankier en ex-voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, noemt de interventiekracht van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) “erg zwak” om invloed te hebben op de koers en die omlaag te brengen.

Fiscale en monetaire impulsen en de marktwerking tussen vraag naar en aanbod van vreemde valuta zijn volgens hem niet in balans en bovendien worden overheidstekorten monetair gefinancierd. Financiering van het begrotingstekort zou bijkans 80 procent zijn.

Bousaid voorspelt dat de spanning op de valutamarkt onhoudbaar zal worden. Hij denkt dat de CBvS er tot aan de verkiezingen van 25 mei alles aan zal doen om de koers "rustig" te houden, maar daarna zal die flink stijgen. "We zitten wat de koers betreft in een gevaarlijke ontwikkeling. De klap zal komen na de verkiezingen."

Volgens hem zullen interventies zoals die met de veertig miljoen 'goedkope' Amerikaanse dollars bij cambio Chotelal niet helpen. Ook ontkracht hij stellingen dat de vlucht van de koers de schuld van de cambio's is. "Dat is nonsens! Er is gewoon een fundamentele disbalans in de economie."

Bousaid was dinsdagavond gastspreker bij de maandelijkse discussieavond van de Kenniskring in het Lalla Rookh-gebouw. Hij blikte terug op 2019 en maakte een prognose voor 2020. 

ABC Nieuws

Written on 21 januari 2021, 14.45
President Chan Santokhi heeft vorige week in het parlement gezegd dat een directeur bij een parastataal bedrijf een bedrag van 80.000 US Dollar ontvangt. Dat zou gebeurd zijn bij Luchthavenbeheer. Afgelopen zondag vertelde de president in het ABC Radioprogramma Welingelichte Kringen dat er een diepgaand...
Written on 21 januari 2021, 14.41
Het bezoek van president Chan Santokhi aan Nederland gaat waarschijnlijk niet door. Het luchtruim van Nederland is vanaf komende zondag gesloten voor alle vluchten vanuit Zuid-Amerika. Dit vanwege het nieuwe variant van het corona virus. De Surinaamse regering wacht meer informatie af van...
Written on 21 januari 2021, 14.38
Minister Diana Pokie van Grond en Bosbeheer heeft vanaf haar aantreden meer dan 400 grondbeschikkingen getekend. Morgen start de uitreiking hiervan.Men begint in Marowijne, waarna de districten Saramacca, Coronie en Nickerie aangedaan. Het automatiseren van grondaanvragen loopt volgens Pokie nog niet...
Written on 21 januari 2021, 14.37
De aanpassing van prijzen bij Telesur heeft voor veel klachten gezorgd. Telesur heeft haar prijzen aangepast aan de unificatiekoers. Echter, volgens berekeningen van burgers is de verhoging veel meer dan de verhoogde wisselkoers.
Written on 21 januari 2021, 14.23
Het probleem bij het Nimos ten aanzien van salariering is opgelost. De lonen zijn vastgesteld in US Dollar en werden uitbetaald in SRD tegen een koers van 4.75 SRD per dollar. Het personeel heeft hiertegen acties gevoerd. Nu worden de mensen uitbetaald tegen een koers van 7.45 SRD per US Dollar. Dit is...


Online Guests

We hebben 100 gasten online

Poll

Zouden op de IC's jongere Corona-patienten voorrang moeten krijgen op 60+ patienten?