image1
Surinaamse grondwet bestaat vandaag 44 jaar
dinsdag 19 november 2019 14:24

emileVandaag is het precies 44 jaar geleden dat de Grondwet van Suriname werd aangenomen.  Op 19 november 1975 keurden de Staten unaniem de nieuwe grondwet goed en stemden voor de beëindiging van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden.

6 dagen later, op 25 november 1975 werd Suriname een onafhankelijke republiek in aanwezigheid van premier Den Uyl en kroonprinses Beatrix. Johan Ferrier werd beëdigd tot eerste president van de Republiek Suriname.

Het streven naar de onafhankelijkheid werd op 15 februari 1974 aangekondigd door premier Henck Arron. In de regeringsverklaring werd opgenomen dat de onafhankelijkheid 'per ultimo 1975' zou plaatsvinden.


Dit idee heeft voor veel tegenwerking gezorgd. Vele groeperingen, waaronder de toenmalige oppositie, waren tegen de onafhankelijkheid.
De oppositie had toen een marginale meerderheid, waardoor de onafhankelijkheid tegengehouden kon worden. Maar nadat de heer George Hindori van de VHP overliep naar de NPK regering, kon de Staten dit goedkeuren.

Emile Wijntuin, de eerste voorzitter van het parlement, heeft er geen spijt van dat Suriname onafhankelijk is geworden. Als onafhankelijke staat hebben wij echter niet veel om trots op te zijn. Het begrip ‘vaderlandsliefde’ is nog te onbekend voor Surinamers. En daar heeft de politiek een grote rol in, zegt Wijntuin. Hij meent dat Suriname een gebrek heeft aan integere leiders.

 

ABC Nieuws

Written on 02 juli 2020, 14.41
De vandaag geplande eerste huishoudelijke vergadering van de nieuwe Nationale Assemblee, is verschoven naar maandag. Dit naar aanleiding van de COVID besmettingen van diverse parlementariërs. Vandaag zou onder andere de datum van de verkiezing van de president en vice-president en het vervolgtraject...
Written on 02 juli 2020, 14.39
Vorig jaar december is Suriname een obligatielening van US$ 150 miljoen aangegaan bij Oppenheimer. Een bedrag van US5 miljoen zou bestemd zijn voor de achterstallige betaling aan Alcoa, zodat Suriname in bezit kon komen van de Afobakka- waterkrachtcentrale. De obligatielening is voor de duur van...
Written on 02 juli 2020, 14.36
Bewakers Oedeban Security zijn al 3 maanden niet uitbetaald. Zij verkeren hierdoor in grote problemen. Zo kunnen zij de maandelijkse lasten niet betalen en hun gezinnen niet onderhouden. Doordat de bewakers niet uitbetaald worden en niet op het werk verschijnen, zijn de scholen onbewaakt en is er...
Written on 02 juli 2020, 14.32
De NPS heeft het partijcentrum Grun Dyari gesloten. Enkele toppers van de partij zijn besmet met het coronavirus. Ook voorzitter Gregory Rusland is positief getest. Als voorzorgsmaatregel is Grun Dyari gesloten, vertelt Rusland.
Written on 02 juli 2020, 14.27
Aan het eind van de maand weet Staatsolie, als de  derde put waarnaar aardolie gezocht wordt, succesvol zal zijn. De directeur van Staatsolie, Rudolf Elias, zei vanmorgen in ABC Actueel dat hij hoopvol gestemd is. Daarom vindt hij het belangrijk dat we ons moeten voorbereiden op de grote inkomsten uit...


Online Guests

We hebben 126 gasten online

Poll

Zouden op de IC's jongere Corona-patienten voorrang moeten krijgen op 60+ patienten?