image1
Cubaanse vluchtelingen voeren actie bij Rode Kruis
maandag 12 juni 2017 15:20

Rode KruisZestien politieke vluchtelingen uit Cuba houden vanaf vorige week een actie bij het Rode Kruis (RK) aan de Gravenberchstraat. Ze eisen antwoord op hun aangevraagde politiek asiel in Suriname.

Het gaat om twaalf volwassenen en vier kinderen. Ze zien het Rode Kruis als 'tussenpersoon' die hen hierbij kan helpen. Het Rode Kruis staat volgens hen tussen hun en het UNHCR.

De eerste vluchtelingen van deze groep zijn zeven maanden geleden naar Suriname gekomen via Guyana, volgens hen omdat de Cubaanse overheid hen intimideert.

Op borden die omhoog gehouden worden staan teksten zoals 'We willen dat er naar ons geluisterd wordt' en 'We zijn geen economische, maar politieke vluchtelingen'.

De Cubanen vrezen, dat de steeds groeiende vriendschapsbanden tussen Suriname en Cuba op termijn voor hen ook problemen zullen opleveren.

Het SRK heeft een overeenkomst met de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) om dit soort gevallen te registreren en vervolgens een proces op te starten om de mensen een status te doen verkrijgen van ‘vluchtelingen’.

Humphrey Blinker, hoofd afdeling Disaster Management bij het SRK, geeft aan dat het inderdaad gaat om mensen die om tot nu toe onbekende redenen gevlucht zijn uit hun land. 'De enige taak van het SRK is om deze mensen te registreren en te assisteren bij het invullen van een document. Dit document wordt opgestuurd naar de UNHCR in Washington.

UNHCR zal op Cuba onderzoek verrichten op basis van de informatie die de asielzoekers hebben opgegeven. Dit proces kan maanden in beslag nemen. Op dit moment gaat het bij de Cubanen erom dat het proces te lang duurt.

 

ABC Nieuws

Written on 23 augustus 2019, 14.42
Oud bankier Jim Boussaid verschilt van mening over de benadering van Staatsolie directeur Rudolf Elias met betrekking tot olievondsten in het nearshore gebied. Volgens Boussaid doet Elias de indruk opwekken alsof de economische problemen van Suriname met een olievondst zijn opgelost. Hij hoopt niet dat...
Written on 23 augustus 2019, 14.40
De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) doet wederom een beroep op de regering dat zij haar economisch beleid wijzigt. Volgens VES-voorzitter Winston Ramautarsing, is de recente Fitch-rating duidelijk over het beleid van de regering. Er zijn dringende hervormingen nodig voor economisch...
Written on 23 augustus 2019, 14.37
Een vertegenwoordiger van the Pan American Health Organization (PAHO), heeft vandaag een symbolische overhandiging gedaan van malaria apparatuur, aan het Ministerie van Volksgezondheid. Deze apparaten zijn bestemd voor het Centraal Laboratorium die onderzoek doet naar virussen zoals Malaria en...
Written on 23 augustus 2019, 14.33
Goudzoekers verenigd in de organisatie Makamboa, willen dat er meer werkgelegenheid gecreëerd moet worden voor goudzoekers uit verschillende dorpen in Brokopondo. Melvin Landveld die lid is van Makamboa, gelooft dat er een te grote druk is op de goudvelden, doordat te veel illegale goudzoekers zich...
Written on 22 augustus 2019, 14.32
Het is volgens Cedric van Samson een kwalijke zaak dat de districtscommissaris van Brokopondo aangeeft dat hij sinds het incident in het Rosebel concessie gebied niet meer naar Nieuw Koffiekamp geweest is.    


Online Guests

We hebben 80 gasten online

Poll

Nederlandse voetballers met Surinaamse roots zouden t.b.v. het Nationaal elftal van Suriname een dubbel paspoort moeten kunnen krijgen