SharmaMijn NIEUWE tori van over de Noordzee ...

Roti of ???
Ik weet niet of jullie het verhaal van de roti in Nederland kennen. Niet? Wel, laat me het vertellen.

Er was eens een gerecht ... roti genaamd. Het bestaat uit een meel pannenkoek, vaak gevuld met droge gele erwten/pesi, soms gevuld met gekruide aardappelen.

Men eet de pannenkoek met kip en groenten, bereid met kruidige masala, kerrie dus. Roti eet men met de hand. Maar er zijn ook mensen die ervoor kiezen dit toch met bestek te doen, uit vrees voor gele vingers na het eten.

De roti is oorspronkelijk een gerecht uit India, eeuwen geleden meegenomen naar Suriname door de Indiase contract arbeiders. Vervolgens, door Surinamers meegebracht naar Nederland. De roti was in Suriname altijd al erg populair en werd ook in Nederland goed ontvangen.

Zo goed, dat er vele varianten volgden van het origineel. Niet gek, want dat gebeurt nou eenmaal bij migratie. Culturele tradities, gewoonten en gerechten worden overgenomen en aangepast. Verandering is deel van ons leven en ook onze voeding zal dus verandering en aanpassing kennen. Afhankelijk van de omgeving kan geïmproviseerd worden met ingrediënten Misschien omdat die moeilijker te krijgen zijn dan het origineel. Of men probeert nieuwe recepten uit met de originele als basis, wat soms voor interessante nieuwe gerechten kan creëren.

Maar dan … besluiten grote ketens te experimenteren! En hoe ... roti broodjes, roti met rijst, roti in pak en ja, echt ... roti in fles! Kun je nagaan. Voor mij als Surinaamse ondenkbaar. Ik deel dan ook mij verontwaardiging op facebook, als ik in een Nederlands reclamekrantje ineens de “tropische specials” van de week zie.

Losiforoemarinade in een flesje, Surinaamse roti in een flesje, No boi!!! LosiLos van de verkeerde spelling van die Losiforoe, waarvan ik denk dat ze bedoelen “Losifowru”, denk ik, ok, een marinade in glazen potje, kan nog. Maar mensen toch, verdiep je in de juiste spelling en ... roti saus in een potje, please!!!

En om het helemaal compleet te maken: roti wraps , ja hoor. Sorry, maar ik moest het echt delen. MarinadeOmdat ik me kan indenken dat ons eten enorm populair is en zeer geliefd is. En ja, er zal vast een publiek zijn dat graag saus uit een potje eet.

Maar volgens mij moet je dat met sommige dingen niet doen. Of ... ligt het aan mij?  Want een fb-friend zei terecht: dat zullen de Italianen ook denken van al die pastasauzen in fles. Zal wel, I guess ... En misschien moet ik niet zeuren en gewoon blij zijn dat dit überhaupt kan in gemengd Nederland. Of ... oeps, zeg ik nu iets verkeerds? Ach, wij Surinamers zijn gewoon verwend met lekker vers eten.

Groetjes uit multiculti Nederland,
Sharma

 


Online Guests

We hebben 81 gasten online

Poll

Nederlandse voetballers met Surinaamse roots zouden t.b.v. het Nationaal elftal van Suriname een dubbel paspoort moeten kunnen krijgen