SharmaMijn NIEUWE tori van over de Noordzee ...

Heb jij dat ook? Dat je af en toe een beetje moe wordt van posts op social media?

Ik wel! Ik heb af en toe genoeg van de dagelijkse portie aan teksten, quotes en plaatjes die ik voorbij zie komen. Ik snap het hoor, je ziet ergens een mooie tekst of een supermooie foto, die deel je graag.

Maar er zijn ook gebruikers op facebook bijvoorbeeld die dan graag in één keer een reeks van tien tegelijk posten. Dan denk ik wel: ok … doe je dit voor jezelf? En dan soms van die ongelooflijk enge foto’s van een ongeluk, of een luguber filmpje van een of andere rare – onbekende- semi-nieuwssite. Oef ... die verberg ik dan wel, dat ik niet meer van dat soort berichten wil ontvangen.

Heerlijke recepten, plaatjes van eten, in een serie van ahum ... zes ofzo. Of wat ik heel erg vind: oude nieuwsfeeds. Die dan al 2 jaar oud zijn, maar dan plotseling gedeeld worden door iemand en vervolgens, zoals dat gaat, opnieuw gedeeld worden door iedereen. Dan denk je dat er iets is gebeurd, of er een nieuwe ontwikkeling zit in een gebeurtenis. Maar als je dan goed kijkt naar de oorspronkelijke publicatiedatum, merk je dat het oud nieuws is.

Ach, ik snap het ook wel hoor. Je doet dit alles in je vrije tijd, tuurlijk. En iedereen heeft zo zijn eigen interesses. Dat snap ik ook. Dat is ook het mooie aan social media. Juist omdat iedereen iets anders post, ontstaat er variatie online. Maar please ... je deelt social media toch met je friends en jouw followers? Dus je plaatst iets dat anderen “consumeren”?

Want, laten we wel wezen, als IK iets post, doe ik het omdat ik iets met JOU wil delen. Ik vind het leuk om friends te volgen in wat hun bezighoudt op een dag, als ze ergens op een plek zijn en dat delen met vrienden, of iets bijzonders hebben meegemaakt, of een super mooie foto van zichzelf, het gezin of huisdier hebben. Of dat ze trots zijn op wat ze bereikt hebben op het werk en met een project en dat bekendmaken.

En ja, af en toe een lekker recept ... altijd voor te vinden. Maar dan denk ik, doe het met mate maybe?  En jij denkt nu zeker ... ‘mens wat zeur je, dan kijk je niet meer toch?’ Ja klopt, dat doe ik dus ook steeds minder. Ik deel minder en als ik een comment plaats dan meen ik het echt altijd oprecht. Een compliment, een steuntje in de rug of een felicitatie, dat doe ik zeker. Omdat ik niet alle friends in het dagelijks leven ontmoet. Ik vind het juist leuk aan social media (vooral Facebook) dat ik nog contact kan hebben met vrienden, oud-collega’s of oud-klasgenootjes.

Maar seriously, scheld-kannonades, roddels, keiharde scheldwoorden, no mang, dat no kan toch.  Als je iets echt wilt uitvechten met iemand, doe het dan ajb rechtstreeks. Laat de andere fb-gebruiker erbuiten. Of zie ik dat verkeerd?  OK, die “bemoei tori”, dat unsabi. Maar moet het echt zo? Houd je er ook rekening mee dat jouw kinderen misschien ook op social media actief zijn en alles lezen en zien? En dat het meeste van wat je post NOOIT meer van het worldwide web verdwijnt? Dus ook over 10 jaar leest je kind al die sappige kos’kosi’s en bemoei waar je onderdeel van was …

Ja, weet je, uiteindelijk beslist iedereen voor zichzelf wat hij of zij “geconsumeerd of gepresenteerd krijgt”. Ik heb daarom besloten om een aantal fb-friends helaas niet meer te volgen. En ik heb mijn instellingen voor tags uitgeschakeld, zodat niet alle posts waarin ik getagd ben ongevraagd op mijn tijdlijn komen.

Ik respecteer jouw gebruik van social media met alle 20 verschillende foto’s van jezelf in een spiegel en al die quotes en fake-news sites op een rij. Maar ik hoef ze niet te zien, dus sla ik ze over. Ik hoop dat jij mijn gebruik van social media ook kunt respecteren.   

Ben ik dan lastig, of a-sociaal? Ik weet het niet, ben benieuwd hoe jullie daarmee omgaan.

Wees relaxed op de web ok, aan kids die over zijn en geslaagd: proficiat en een fijne vakantie straks!

Groetjes,
Sharma

 


Online Guests

We hebben 137 gasten online

Poll

Nederlandse voetballers met Surinaamse roots zouden t.b.v. het Nationaal elftal van Suriname een dubbel paspoort moeten kunnen krijgen