SharmaMijn NIEUWE tori van over de Noordzee ...

Weet wat je eet ... wow!

Biologisch, glutenvrij, lactosevrij, koolhydraat-arm, desembrood, speltbrood, chiazaden, soyamelk, amandelmelk ... ai boi.

De keuze is reuze zal ik maar zeggen. Hoe langer hoe meer diversiteit kom ik tegen in de supermarkt. Althans, voor mij dan.

Tot voor kort hoorde ik veel over biologische producten. Eerst waren het er een paar groenten op een rek dat je onder een bordje “BIOLOGISCH” aantrof. Maar nu staan er schappen vol met van alles aan bio-producten. Met speciale bio-stickers
erop.  Onbespoten, dus gezonder.  Maar ook duurder.

En daarna merkte ik dat er steeds meer producten ook “glutenvrij” in de winkels te vinden zijn. Suikervrij kenden we al, maar glutenvrij was voor dit Surinaams meisje nieuw. Toch blijkt er een hele groep mensen te zijn die last hebben van gluten.  En dan lactosevrije producten, ook daar heb ik in Nederland voor het eerst kennis meegemaakt.

Mijn kleine heeft een tijdje last gehad van flinke buikkrampen. Wij naar de dokter, alles gechecked, niets gevonden. Na alle onderzoekjes zegt de dokter: ‘Misschien is ze lactose-intolerant, dat schijnt bij kindjes van haar komaf (lees Hindoestaans-Chinees-moksi-Surinaams), best veel voor te komen’. Hmmm okeeee!! Dus ik tegen
de dokter ‘Raar dan, want in Suriname heb ik dat serieus nooit gehoord’. Goed, je kunt in discussie gaan over onze komaf en de invloed daarvan op een mogelijke aandoening. Maar weinig nut. Het schijnt bewezen.

Dus bij de diëtiste, na een heeele waslijst aan vragen over onze voeding en dagelijks gebruiken, was het duidelijk: mijn dochter heeft geen lactose-intolerantie.  Maar goed, voor een kort moment kreeg ik van alles te horen. En bijna had ik de “gewone” melk thuis moeten vervangen in soyamelk. Dus … daar weet ik nu ook meer van. Toch was ik opgelucht. Want stel je voor, dat je het moet, omdat het beter voor je lijf is en je gezondheid ervan afhangt. Ja, dan ben je wel blij dat er zoveel van te vinden is in de winkel.

Je bevindt je dan plots in een andere wereld. Net zo op school bij mijn dochter. Bij traktaties op een verjaardag werd er al langer gehamerd op “gezonde snacks”. Dus GEEN taart, geen chips, geen vette hapjes ed. Maar liever fruit en andere gezonde hapjes. Nu komt daarbij: houd rekening met kids die lactose-intolerant zijn, of gluten allergie hebben. Oef ... ja blijft puzzelen elk jaar weer. Maar ik begrijp het wel. Ik vind het alleen raar, dat dit alles al die jaren dat ik in Suriname woonde, niet bekend was. Waren er toen geen mensen die last hadden van gluten en lactose?

En hoe zit het met groenten en fruit die toen niet biologisch waren? Of werd er bij ons niets bespoten? Mi no sabi. Of merken we nu, decennia later dat er een heleboel in ons lijf niet in orde is en komen er daarom kwaaltjes? En blijkt dat het toch niet helemaal gezond en goed was toen? 

Ik ben blij met de variëteit in de supermarkt, voor een ieder die dat echt nodig heeft, of die er echt voor kiest bewust gezond te leven! Chapeau aan hen, want ik ben daar minder goed in. Ik heb voor mezelf bedacht dat koolhydraten slecht zijn. Dus eet nu bewust minder brood, rijst, pasta e.d. En voel me veel beter! En ik zorg dat we weinig eten halen of uiteten en probeer elke dag te koken.

Maak het tot mijn motto groen op het bord te hebben en ja, we eten bruin brood, niet teveel suiker en niet teveel vet. Snoepjes en koekjes op zijn tijd. Want een kind moet ook genieten, maar redelijk gezond. Het leven is kort en af en toe lust je ook echt iets lekkers (dat misschien ongezond is). En meer kun je volgens mij ook niet doen. Tenzij het medische noodzaak is, dan kun je niet anders uiteraard. Gelukkig hebben wij thuis een redelijke vrijheid daarin. En eerlijk: als ik echt rekening moet houden met bio, zaadjes, desem, spelt en meer ... dan weet ik het ook niet meer!

Groetjes,
Sharma

 


Online Guests

We hebben 70 gasten online

Poll

Nederlandse voetballers met Surinaamse roots zouden t.b.v. het Nationaal elftal van Suriname een dubbel paspoort moeten kunnen krijgen