SharmaMijn NIEUWE tori van over de Noordzee ...

Van allochtoon tot wereldburger?

De zon schijnt en ik voel me lekker, warm, bijna net als thuis. Maar ik moet niet klagen, want mijn boodschappen zijn gisteren thuis bezorgd. Ai mang. Ook dat nog!

Een aantal supermarkets bieden het sinds een paar maanden aan. De extra service om boodschappen tot aan huis te bezorgen. Je bestelt online wat je nodig hebt en wanneer je de spullen thuis wil. En je betaalt bij de bezorging. Met mobiele pinautomaat. Ja, ook dat.

Dan komt dus gister het busje van de supermarkt mijn spullen brengen en ik betaal. Wat een luxe denk ik. Want dit weekend was gewoon veel te druk. Dus ik dacht, ik ga het ook eens proberen.

Ik voelde me de hele wereldburger. Westerse luxe tot aan huis, ja zolang je het geld hebt zijn de mogelijkheden oneindig. En nee, het kost echt niet veel meer. Want ik betaal ook benzine naar de supermarkt. Dus waarom niet tot aan huis.

Maar terwijl het busje weer wegrijdt, bedenk ik. Luxe? Nieuw? Nou … Als ik me niet vergis bestond er vroeger in Suriname ook zo een service. Ok, mijn oma bestelde niet online. Maar ik kan me herinneren dat de boeren uit de buurt ook huis-aan-huis reden in een busje, met verse groente en melk en fruit.

En we betaalden ook bij de bezorging. Nee niet met mobiele pin dat niet, maar met geld dat mijn oma zo uit dr zakdoek tevoorschijn haalde. Je weet wel, dat kleingeld dat ze braaf zo bewaarde. En de bollenman, die reed ook straat in, straat uit, met verse bollen, die je ook aan huis bezorgd kreeg. En o,ja: de pindaman, ken je die nog? Dan hoorde je hem al vanaf de hoek roepen “PIENDAAAAAA!!! Pieeeeeenndaaaa!” En dan rende je naar buiten, voor de poort zodat hij je zag.

Om lekker versgebakken pinda's te kopen in die trechtervormige witte papieren zakjes. Of soms van dat krantenpapier.  Het is grappig. Alles keert terug zeggen ze, in de mode, in onze gewoonten. Want dat bruin papier is tegenwoordig duur “kraft” papier. En wordt gebruikt voor trendy DIY knutselprojecten. Nee, het papier wordt niet aan huis bezorgd, maar wel online verkocht. En dat verkoopt goed kan ik je zeggen!

Boi, service tot aan huis, zo zijn er nog meer diensten. Jawel! De nieuwste zijn autowassen tot aan huis en ja ... houd je vast: tanken tot aan huis! Ja echt, no joke!
Ik weet zeker dat dat in ieder geval lange rijen bij de pomp voorkomt. Want ook die kennen we soms hier.

Maar goed, laten we genieten van elk beetje service, zolang het betaalbaar is, dat wel.
Want laten we wel wezen: we kunnen allemaal wel een beetje service gebruiken zo af en toe toch?

Geniet van april lieve mensen en alvast gezegende paasdagen!

Tot de volgende tori.

Liefs,
Sharma

 


Online Guests

We hebben 72 gasten online

Poll

Nederlandse voetballers met Surinaamse roots zouden t.b.v. het Nationaal elftal van Suriname een dubbel paspoort moeten kunnen krijgen