SharmaMijn NIEUWE tori van over de Noordzee ...

Wat maakt een volk beschaafd?

“Ja mama, wat zegt u papa? Ja juffrouw”, zo spreek je ouderen aan.

Tenminste dat leren wij onze achtjarige dochter. En dan kijken we een keer samen naar een filmpje op Facebook, een filmpje uit Suriname, vanuit het parlement.

Een vergadering waarin volwassen vrouwen en mannen overleggen over de regels en wetgeving in het land. Overleggen over hoe problemen op te lossen. (ahum ... juist ja ...) Gevolg: 1 uitspraak die viral gaat . “JO KOE’ …

Op school leerde mijn jongste eerder over de regering en over het parlement en parlementsvergaderingen. ‘Ja, ministers zijn de baas van het land, zij maken de regels. En zij weten ook hoe het land beter kan worden.”

Tja, hoe leg je een kind van 8 jaar uit wat er in het filmpje in het Surinaamse parlement gebeurde?

Maar even serieus, waar blijft de beschaving van ons mensen ten opzichte van elkaar. Kennen we het woord ‘gene” nog een beetje?  Want eerlijk. Het is 1 ding om iets te WILLEN roepen, terwijl je een voorbeeldfiguur bent, maar het is toch echt iets anders om het ook te DOEN.

Ik keek naar het filmpje en ik dacht ... heeft deze man een gezin? Hoe zullen ze thuis erop reageren? Is hij oom? Wat zullen kinderen uit de familie zeggen? Of wordt het juist de grote “fatu” op elk familiefeest daarna?

Eén woord komt dan bij me op: beschaving.

Ook bij het maken en plaatsen van foto’s en video’s van de meest akelige verkeersongelukken.

Waarom? Zou jij het prettig vinden als je half bebloed, compleet in de war, misschien de kleren van je lijf afgerukt en in de meest vervelende positie op straat ligt en er een foto van je gemaakt wordt?

Dat die foto of video nog voordat je gezin iets weet, met de grootste snelheid op social media wordt gegooid en gedeeld.  Heb je je ooit afgevraagd hoe het in dat soort gevallen met “onze beschaving” zit? Hoe zou jij reageren als je ineens zo een videootje voorbij ziet komen van jouw geliefde of je kind. Ik denk niet dat je er blij mee kunt zijn.

Tja, social media kan heel positief zijn, om een boodschap over te brengen en die te verspreiden. Maar het kan ook heel erg tegen je gebruikt worden. Herinner je je het voorval nog een paar jaar geleden op het Lyco 2?  Toen leerlingen een video van de leerkracht op facebook plaatsten? De rel die er daarna ontstond. Met stakingen en sluiting van de school als gevolg.

Wat is de les geweest na die periode? En hoe gaan mensen om met social media op een school, maar dus ook op het werk, op een ministerie,  in het parlement en bij ongelukken en rampen?

De techniek maakt alles sneller te  krijgen, te zien, te horen, te consumeren en te breken!  Moet er daardoor niet meer nagedacht worden over de basis van ons mens zijn… beschaving?  Niets blijft verborgen. Voor je het door hebt, sta je op Twitter, op Insta en op Facebook. Mofo koranti is er niks bij, de grote boze digitale wereld rekent af met alles dat erop gegooid wordt.

En onze kinderen… wat geef je hun dan als verklaring mee? Als men staat te schelden, of vecht tijdens een parlementsvergadering? Of in het verkeer? En hoe bescherm je jezelf van de vreselijke foto’s en video’s di e overal maar worden gemaakt en gepost?

Wordt het niet een beetje tijd om juist in deze periode van snelle techniek en snelle media, na te denken over regels, die ons kunnen helpen, bij het beschermen van jezelf, je kinderen en terug te gaan naar… basis beschaving… ?

Maar ... waar moeten we beginnen als de voorbeeldfiguren die we zouden moeten hebben zelf heel makkelijk ‘jo koe’ de ruimte in slingeren?

Mi e sari fu tru…

Liefs,
Sharma

 


Online Guests

We hebben 126 gasten online

Poll

Nederlandse voetballers met Surinaamse roots zouden t.b.v. het Nationaal elftal van Suriname een dubbel paspoort moeten kunnen krijgen