SharmaMijn NIEUWE tori van over de Noordzee ...

Weer of geen weer!
Hagel, dan weer natte sneeuw. En plotseling een zonnetje ertussen. Ja, dat je het nooit weet met het weer in Nederland, dat is mij na al die jaren nu wel bekend.
Toen ik hier pas woonde werd ik vaker overvallen door een regenbui. Lopend onderweg naar de tram en dan ja, zonder paraplu kletsnat worden. Of dat je ergens staat en er ineens veel meer wind is. En het frisser wordt dan je had verwacht. Geen extra vestje bij me. Booooi, dan baal je wel hoor. Maar goed, je leert ervan. Dus zoals de echte Nederlander dat weet: neem altijd een paraplu en een extra vestje mee, want je weet maar nooit.

Hmm … dus een hoop 'baggasi' meesjouwen? Waarom, om een beetje regen of wind? Dat is niet echt Surinaams toch? Van mensen om me heen hoorde ik dat die standaard van alles in de auto hebben. Behalve een paraplu, want in Suriname doen we dat ook, ligt er een dunne jas, een regenjas, een vestje, ook voor de kinderen. No boi, in mijn auto niet. En de jaren dat ik nog geen auto had, ook niet in een extra tas die ik overal meenam. En in mijn auto nu nog steeds niet. Ik heb ook nog nooit een regenjas aan gehad.  I guess,… you can take the girl out of the tropics, but you can’t take the tropics out of the girl 

Wat ik wel heb moeten leren: Het weer mag geen invloed hebben op hoe jouw dag verloopt. Dus, regen? Dan nog gewoon op tijd op het werk, of gewoon naar die afspraak. Want regen is geen excuus. Wind ook niet. ‘No boi, ik ga nergens vandaag want het regent te hard?’ geen excuus!

OK, waar ze hier wel begrip voor hebben: een echte storm. De alarmbellen rinkelen al dagen vooraf, de codes worden aangegeven door het weerbureau, van geel tot aan oranje en rood. En als het code rood is, ja dan heb je een excuus. Dan is het zelfs afgeraden de weg op te gaan. Nou … de snelweg dan, want je kan heus wel rijden naar de winkels om de hoek, of in het centrum. Dus als je daar een afspraak hebt, kan die ook bij code rood nog steeds gewoon doorgaan.  Dan dus, still no excuse.

Deed mij laatst echt denken aan Suriname. Grappig hoe je sommige dingen vergeet. Het was hier weer eens storm en code rood. En ik bracht mijn jongste naar school. Mijn ma die bij ons op vakantie was keek me echt stomverbaasd aan toen ik thuiskwam. Ze kon niet begrijpen dat ik 'in dit weer!' die kleine gewoon naar school had gebracht. Aai. Dat gaat gewoon door. Alleen als alle bomen omwaaien en de straat onbegaanbaar is, denken we misschien om niet de weg op te gaan.  Of als er een boom zou omwaaien op het dak van de school en er gevaar is voor de  leerlingen, dan moeten we ons kind wel afhalen.

Soms denk ik terug, aan de tijd in Suriname. Zware regen, straten onder. En dan met recht thuis kunnen blijven een dagje. Geen school, geen werk, even 'regenvrij.

Hier is de ergste kou van de winter bijna voorbij, en is er geen dag geweest dat de scholen 'ijsvrij' kregen. Ook niet omdat er een beetje sneeuw lag. Dus we gaan gewoon verder, op naar warme dagen, op naar de lente, op naar meer zon. En wens jou mooie zonnestralen daar in Switi Sranan. Met of zonder paraplu!

Tan bun,
Liefs,
Sharma 

 


Online Guests

We hebben 36 gasten online

Poll

Nederlandse voetballers met Surinaamse roots zouden t.b.v. het Nationaal elftal van Suriname een dubbel paspoort moeten kunnen krijgen